De nieuwste generatie glasvezel voor Terschelling
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

De nieuwste generatie glasvezel voor Terschelling

Glaspoort start met de aanleg van glasvezel op Terschelling. Dankzij glasvezel kunnen inwoners gebruikmaken van snel en betrouwbaar internet en kunnen ondernemers slimmer zaken doen. De aanleg van de glasvezelkabel wordt door Glaspoort geregeld voor zowel bewoners als ondernemers in de kernen én het buitengebied van Terschelling. De aanleg start naar verwachting eind oktober, hierdoor is de verwachting dat zomer 2023 de werkzaamheden zijn afgerond. Inwoners van Terschelling worden middels een brief persoonlijk geïnformeerd over de aanleg van het glasvezelnetwerk.
Terschelling en glasvezel
De aanleg van een glasvezelnetwerk op een eiland is een grotere uitdaging dan op het vasteland. Alle materialen worden verscheept. De bouwploegen verblijven tijdens de aanleg op Terschelling. Tijdens de aanleg legt Glaspoort 580 kilometer glasvezelkabel in de grond, rekening houdend met natuur en het belangrijke toeristenseizoen. Op het piekmoment zijn zo’n 80 mensen op het eiland bezig met de aanleg van glasvezel.

Wethouder Jeltje Hoekstra-Sikkema over de aanleg van glasvezel
Jeltje Hoekstra-Sikkema: “Een goede internetverbinding is belangrijk voor onze inwoners, maar ook voor het ondernemersklimaat op het eiland. De afgelopen jaren is thuiswerken steeds belangrijker geworden. Daarnaast vindt steeds meer bedrijfsvoering digitaal plaats. Dankzij glasvezel kunnen onze inwoners vertrouwen op snel en betrouwbaar internet en kunnen onze ondernemers slimmer hun zaken doen. Het aanleggen van glasvezel brengt veel werkzaamheden met zich mee. We houden onze inwoners hier natuurlijk van op de hoogte. Ook zorgen we ervoor dat de overlast door bijvoorbeeld verkeersomleidingen zo klein mogelijk is.”

Rieme-Jan Tjittes, voorzitter Terschellinger Ondernemersvereniging
Rieme-Jan Tjittes: “Als ondernemers zijn wij ontzettend blij met de komst van glasvezel naar Terschelling. Het internet wordt daardoor veel sneller en betrouwbaarder en dat zijn absolute vereisten voor de vele internettransacties die ondernemers met hun klanten en leveranciers doen."

CEO Jan-Willem Scheerder over glasvezel op Terschelling
Jan-Willem Scheerder, CEO van Glaspoort: ”Het aansluiten van Terschelling past naadloos in de missie van Glaspoort. We zijn blij dat we de kans krijgen om glasvezel op het eiland aan te leggen, zodat daar ook stabiel en snel internet voorhanden is. Het is een mooie uitdaging, waarbij we met veel factoren rekening moeten houden. Gelukkig loopt de samenwerking met de gemeente, Terschellinger Ondernemersvereniging, Staatsbosbeheer en aannemer Allinq goed. We kijken ernaar uit aan de slag te gaan en hoop dan ook dat inwoners hun woning of bedrijf enthousiast zijn hun netwerk op glasvezel aan te laten sluiten.”

Aanleg glasvezelnetwerk
Om de glasvezelkabel vanaf de straat bij de woning of bedrijfspand naar binnen te brengen, zijn er werkzaamheden nodig in en rond het pand. Daarvoor heeft Glaspoort toestemming nodig. Toestemming kan men verlenen via www.glaspoort.nl. Alleen met deze toestemming kan de aansluiting op glasvezel gerealiseerd worden.

Meer informatie
Inwoners kunnen de laatste informatie over de aanleg van de kabels, de werkzaamheden en verkeersomleidingen via de projectpagina van de gemeente vinden: terschelling.nl/glasvezel.

Over Glaspoort
Glaspoort is een joint venture van KPN en pensioenfonds ABP. Met deze joint venture versnelt Glaspoort de glasvezelaanleg in Nederland. Glaspoort gaat de komende jaren circa 1,2 miljoen huishoudens en bedrijven voorzien van een toekomstvaste glasvezelkabel. Wat Glaspoort betreft wordt glasvezel de standaard. Met een glasvezelaansluiting van Glaspoort is men klaar voor de toekomst.