Bijna 1.000 dorpen eerder op glasvezel dankzij samenwerking KPN en ABP
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

Bijna 1.000 dorpen eerder op glasvezel dankzij samenwerking KPN en ABP

Pensioenfonds ABP en KPN gaan met een investering van ruim 1 miljard euro de aanleg van glasvezel in bijna duizend dorpen en kleine woonkernen jaren eerder mogelijk maken. Eerder kondigde KPN aan om in de komende vijf jaar 2,5 miljoen huishoudens in grotere gemeenten van glasvezel te voorzien. Door de samenwerking met ABP kan de uitrol van glasvezel in andere gebieden worden versneld. Het gaat om bijna 700.000 aansluitingen in dorpen zoals Ankeveen, Grou en Zuidoostbeemster. Zij krijgen nu voor eind 2026 al glasvezel ter vervanging van de verbinding via koper. Ook krijgen meer dan 200.000 adressen op circa 1.400 bedrijventerreinen nu jaren eerder dan gepland glasvezel. Eind 2026 heeft zo’n 80% van alle huishoudens in Nederland glasvezel via KPN dan wel via de vandaag aangekondigde samenwerking. Ook daarna blijft KPN zich inzetten om heel Nederland van supersnel internet te voorzien.

Versnellen digitalisering

Het afgelopen jaar is meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk veilig, betrouwbaar en snel internet is voor Nederland. Nooit eerder werkten zo veel mensen thuis. Met deze samenwerking wordt juist op plekken in het land waar dat nu nog niet vanzelfsprekend is glasvezel aangelegd. Daarmee versnellen de partijen de digitalisering van Nederland. De bouwcapaciteit die nodig is voor deze aanleg is geregeld en levert meer dan duizend extra banen op. Voor deelnemers van pensioenfonds ABP levert deze belegging bovendien een aantrekkelijk rendement op en draagt dit dus bij aan hun pensioen.

Menno Snel, bestuurslid ABP: “Deze samenwerking levert ons fonds een aantrekkelijk rendement op en draagt zo bij aan een goed pensioen van onze deelnemers. ABP belegt graag in Nederland om hier de economische groei, werkgelegenheid en duurzame projecten te stimuleren. Door deze samenwerking met KPN creëren we met de aanleg van ruim 900.000 glasvezelaansluitingen meer dan duizend banen. Naast een snellere verbinding is glasvezel ook veel energiezuiniger dan koper of kabel. Daarmee versterken we met deze operatie niet alleen de digitale infrastructuur maar dragen we ook bij aan de energietransitie in ons land. Zo is deze belegging op meerdere terreinen van betekenis voor onze pensioendeelnemers.”

Joost Farwerck, CEO van KPN: “De vraag naar glasvezel bij consumenten en bedrijven blijft groeien. Iedereen wil internet dat op hoge snelheid steeds grotere hoeveelheden data aan kan. Dankzij de samenwerking met ABP krijgen de bewoners in zo’n duizend dorpen jaren eerder internet met de snelheid van het licht, van Vlieland tot aan Middelharnis. Daar komen ruim 200.000 aansluitingen op bedrijventerreinen bij. Deze gebieden zouden anders pas na 2025 aan de beurt komen. Bovenop de 2,5 miljoen aansluitingen die we zelf aanleggen is dit een enorme operatie. Maar zo kan heel Nederland de vruchten plukken van supersnel, betrouwbaar en duurzaam internet. Want de oplossing van grote maatschappelijke opgaven als mobiliteit, duurzaamheid en werkgelegenheid zijn in hoge mate afhankelijk van de investeringen die wij nu doen in onze digitale infrastructuur.”

Joint venture

Voor deze samenwerking gaan partijen een joint venture aan. Dit nieuwe bedrijf is voor 50% in handen van KPN en voor de andere 50% in handen van APG, de pensioenuitvoerder van ABP. Dit bedrijf bouwt, exploiteert en onderhoudt een open netwerk. Van dit open netwerk kunnen zowel KPN als andere aanbieders van telecomdiensten gebruikmaken om hun diensten aan klanten te leveren. De komende jaren wordt via dit bedrijf ruim 1 miljard euro geïnvesteerd in deze uitrol en de verdere digitalisering in Nederland. De joint venture zal naar verwachting in het tweede kwartaal van start gaan, na goedkeuring van de toezichthouder.